Kostpolitik

    KOST OG SUNDHED I BØRNEHUSET

    Vi har udarbejdet en kost og sundhedspolitik i Børnehuset, hvor forældrebestyrelsen har haft mulighed for at give deres meninger til kende.
    I Børnehuset er der fuld kost til alle børn, dvs. morgenmad, formiddagsmad, frokost og eftermiddagsmad. Frokostordningen bliver opkrævet sammen med beløbet for daginstitutionen og madordning (morgenmad, formiddagsmad og eftermiddagsmad) bliver opkrævet særskilt. Det vil sige 2 opkrævninger fra Vejle Kommune.
    Børnene skal have en sund og varieret kost, som sikrer stabil forbrænding dagen igennem. Dette giver overskud til at deltage aktivt i sin egen hverdag, udvikles motorisk, mentalt og socialt.
    Der tages hensyn til børn med specielle behov f.eks. vegetar, allergi og religion. Diætkost kan dog kun tilbydes ved at medbringe lægeerklæring.
    Madplanen/kosten opfylder de 9 kostråd. Kosten tilrettelægges af 1 uddannet køkkenleder samt 2 husassistenter. Der laves en madplan for 1 uge ad gangen som hænger på stuerne.
    Vi bruger økologiske varer og har GULD mærket i økologi.
    Fedtstof bruges med omtanke, ved at vælge magre mælkeprodukter, magert kød, ingen fedtstof på brødet hvis pålæg klistrer af sig selv, ellers skrabe fedtstof på brød, bruge planteolie til madlavning.
    Tilsætningsstoffer undgås så vidt muligt. Retterne tilberedes hovedsageligt fra bunden og med friske råvarer.

    Vi tilstræber en hyggelig atmosfære omkring måltidet på stuerne:

    • at alle vasker hænder.
    • at alle sidder på stolen under måltidet
    • at det er socialt at sidde sammen med andre og spise
    • at smage på maden (uden tvang)
    • at fremme en god og sund interesse for maden
    • at man tager det man har rørt ved
    • at bordene tørres af
    • at der er dug på bordene udendørs
    • at de voksne spiser med som et pædagogisk måltid og har en positiv holdning til maden


    Mad til børn under 1 år:
    I perioden 6-12 måneder skal barnet lære at spise mere og mere almindelig mad, som det introduceres gradvist for. Maden skal være forarbejdet, så barnet kan tygge det og fra 7 måneders alderen gradvist gøres grovere. I hjemmelavet mos eller grød tilsættes en teskefuld fedtstof. Ligeledes skal der fedtstof på rugbrød. Fra 8 måneders alderen kan barnet begynde at få brød uden hele kerner (grahamsbrød, sigtebrød, bondebrød eller landbrød).
    Vi begrænser de nitratrige grøntsager som spinat, rødbeder, fennikel og selleri. De skal helst kun udgøre en tiendedel af et måltid.
    De tilbydes modermælkserstatning indtil 1 år, derefter letmælk.

    Vi begrænser salt og sukker så meget som muligt.
    Vi tilbyder ikke ylette, frugtkvark og frugtyoghurt p.g.a. det høje proteinindhold, lige som vi ikke giver børn under 1 år nødder og honning.


    Morgenmad kl. 6.00-7.00:
    Der serveres havregrød, cornflakes, tykmælk eller havregryn. Tilbehør er frugt, frugtmos, müsli eller rosiner.
    Der serveres hjemmebagt grovbrød/rugbrød og man kan vælge at få banan, rosiner, ost eller hjemmelavet marmelade på.


    Formiddagsmad kl. 8.30-9.00:
    Knækbrød, grovbrød, rugbrød m/pålæg-ost-frugtpålæg, gnaveboller og frisk frugt/grønt.


    Frokost 10.30-11.00:
    Der serveres et varieret måltid således at ingen går sultne fra bordet – der vil være rugbrød m/smør som alternativ til den/de retter der serveres.
    2 gange om ugen er der rugbrød m/ pålæg, fiskepålæg, ost og grønt.
    3 gange om ugen serveres der varm mad m/kartofler/bulgur/fuldkornspasta, sovs lavet på grøntsager og grønt. Den ene dag er der fisk.
    Der serveres altid hjemmebagt brød.
    Se i øvrigt madplan ophængt på stuerne.


    Eftermiddagsmad kl. 13.30-14.00:
    Grovbrød m/smør, frugtgrød, sandwich, koldskål m/frugt, A 38 m/müsli, hjemmelavet frugtyoghurt m.m. og frisk frugt/grønt.
    Se i øvrigt madplan ophængt på stuerne.

    Traditioner:
    Julefrokost: Rugbrød med lune retter og pålæg.
    Kirke og julegudstjeneste: Risengrød og saftevand, mandariner, rosiner, lille chokoladenisse.
    Påskefrokost: Sild, fiskefilet, æg & tomat, lun ret m/rugbrød.
    Fastelavn: I fastelavnstønden vil der være mandariner, rosiner, popcorn og pynt.
    Forældrekaffe: Kaffe og vand med isterninger m/ frugtstykker i.
     
    Fødselsdag og afslutning:
    I vuggestuen holdes fødselsdagen om formiddagen, hvor de får det medbragte til formiddagsmad.
    I børnehaven aftaler man med stuen, hvornår det passer bedst ind i dagligdagen at afholde fødselsdag.

    Forslag til fødselsdagsmad: pølsehorn, pizzasnegle, hjemmebagte boller, pindemadder m/rugbrød og pålæg, rosinpakke, frugtspyd, pistacienødder, mandler, hasselnødder, vindruer, tørrede bananer, tørrede æbler, ostehaps, figenstænger, poppet hirse, poppet majs eller popcorn (kun til børnehavebørn).

    Hvis fødselsdagen bliver afholdt hjemme, vil vi opfordre til, at der serveres det samme som i børnehaven.

    Overordnet følger vi Vejle kommunes kostpolitik. 

     
    De 9 kostråd.
    1. Spis frugt og mange grøntsager
    2. Spis mere fisk
    3. Vælg fuldkorn
    4. Vælg magert kød og kødpålæg
    5. Vælg magre mejeriprodukter
    6. Spis mindre mættet fedt
    7. Spis mad med mindre salt
    8. Spis mindre sukker
    9. Drik vand