Læreplan for den integrerede institution Børnehuset ved Banen

Historien i Danmarksgade
Børnehuset ved Banen er en integreret institution.
Institutionen blev oprettet i 1949 af sct. Georgsgilderne, som drev institutionen frem til 1972, hvor Vejle kommune overtog den daglige drift. Børnetallet har ligeledes været under stadig forandring, fra 46 børnehavebørn i 1974 til 24 vuggestuebørn og 60 børnehavebørn i 2009.
1. januar 2011 blev vi sammenlagt med børnehaven Dagmargården og kom til at hedde Børnehuset Dagmar og Georg med 32 vuggestuebørn og 100 børnehavebørn.
1. januar 2014 blev vi sammenlagt med Rumlebo og kom derefter til at hedde Børnehuset ved Banen og vi har i dag en normering på 80 vuggestuebørn og 100 børnehavebørn.

Historien i Vissingsgade
Der har altid været børn i Dagmargården, - i hvert fald siden 9. november 1866, hvor ” Dagmar – Asylet" blev indviet. Dagmar Asylet blev bygget på privat initiativ og i Vejle Asylet og her kunne skikkelige forældres børn i en alder af 3 – 6 Aar optages. Hvis man kigger i de gamle protokoller bemærkes, at der også blev optaget børn, hvis forældre var på fattiggården.

Et lille indblik i asylet fås fra en inventarliste fra nov. 1966: Ud over de nødvendige møbler, bl.a. en bænk til børnene at sidde på, er opført undervisningsmidler som tavler, grifler, en lineal, kulørte kugler samt stativ til en kugleramme, en æske med bogstaver, - og en Kristus figur.

I 1924 blev asylet anerkendt af overinspektionen for Opdragelseshjemmene, og det med førte tilskud fra statskassen, - men også børnene skulle nu betale for at gå her: 50 øre månedligt pr. barn, gik to søskende begge i asylet på en gang, betaltes kun 25 øre for barn nr. 2 og var søskendeflokken endnu større, var disse øvrige helt gratis.

I dag er vi en integreret institution med 6 vuggestuegrupper og 4 børnehavegrupper.
Samtidig er vi et nyt ledelsesteam i fuld gang med at udvikle det pædagogiske arbejde i samarbejde med et fagligt stærkt pædagogisk personale. Dette betyder, at vi i personalegruppen arbejder målrettet med refleksion, registrering og evaluering af vores pædagogiske praksis, for at give børnene de allerbedste rammer i Børnehuset ved Banen.

Vi er i gang med at knytte stuerne sammen til at være teams og arbejder på at få indrettet vores institution, så vi får bedre mulighed for at arbejde i teams, med tanke for hvordan vi indretter vores stuer bedre.

 

Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen er et levende dokument, som beskriver vores pædagogiske over­vejelser og refleksioner med eksempler, der er retningsgivende for det daglige pædagogiske arbejde.

Pædagogisk læreplan for Børnehuset ved Banen 2022